职称英语综合类阅读理解新增文章(00001) 下载本文

内容发布更新时间 : 2024/6/2 15:58:51星期一 下面是文章的全部内容请认真阅读。

2011年职称英语综合类类阅读理解新增文章篇目

第八篇 The State of Marriage Today

*第三十八篇 Excessive Demands on Young People +第四十七篇 Spoilt for Choice 注:

1、+表示A级文章;*表示B即文章;其他为C级文章; 2、完形填空请参见第13页;

3、2011年词汇部分与2010年教材相比未作任何变化。

第八篇

The State of Marriage Today

Is there something seriously wrong with marriage today?During the past 50 years,the rateof divorce in the United States has exploded:almost 50%of marriages end in divorce now, andthe evidence suggests it is going to get worse.If this trend continues.it will lead to the breakupof the family,according to a spokesperson for the National Family Association.Some futuristspredict that in l 00 years.the average American will marry at least four times.and extramaritalaffairs will be even more common than they are now.

But what are the reasons for this,and is the picture really so gloomy?The answer to thefirst question is really quite simple:marriage is no longer the necessity it once was.Theinstitution of marriage has been based for years partly on economic need.Women used to beeconomically dependent on their husbands as they usually didn’t have jobs outside the home.Butwith the rising number of women in well—paying jobs,this is no longer the case,so they don’tfeel that they need to stay in a failing marriage. In answer to the second question,the outlook may not be as pessimistic as it seems.Whilethe rate of divorce has risen,the rate of couples marrying has never actually fallen very much,somarriage is still quite popular.In addition to this.many couples now cohabit and don’t bother tomarry.These couples are effectively married,but they do not appear in either the marriage ordivorce statistics.In fact.more than 50%Of first marriages survive.The statistics are deceptivebecause there is a higher number of divorces in second and third marriages than in firstmarriages.

So is marriage really an outdated institution?The fact that most people still get marriedindicates that it isn’t.And it is also true that married couples have a healthier life than singlepeople:they suffer less from stress and its consequences,such as heart problems,and marriedmen

1 / 10

generally consider themselves more contented than their single counterparts.Perhaps thekey is to find out what makes a successful marriage and apply it to all of our relationships!

词汇:

Divorcen.离婚

Evidencen.证据,迹象 Futuristn.未来主义者 Explodev.激增,迅速扩大 Predictv.预言,预料,预报 Extramaritaladj.婚外的

Gloomyadj.阴暗的;令人沮丧的 Institutionn.制度,习俗 Outlookn.展望,前景 Pessimisticadj.悲观的 Cohabitv.同居

Effectivelyad.实际上

Statisticsn.统计,统计资料 Deceptiveadj.迷惑的,骗人的 Outdated adj.旧式的,过时的 Indicatev.表明,暗示 Consequencen.结果,后果 Contentedadj.满足的,满意的 Counterpartn.对应的人(或物)

注释:

National Family Association:美国国家家庭联合会 练习: 1.Which is true about the problem of marriage in the United States today? A)Divorce leads to the breakup of the family. B)Half of the married couples get divorced: C)American people marry more than four times. D)More and more people are getting divorced.

2.What does“this is no longer the case”in paragraph two mean? A)It is not necessary to get married any more. B)Women do not need a husband any longer.

C)Women are not economically dependant any more. D)Many wives do well-paying jobs outside home now.

3.Why may the outlook of marriage not be as gloomy as it appears? A)Many people still like to get married.

B)The rate of divorce has actually decreased. C)Over 50%of the marriages continue to exist. D)The statistics of divorce is not quite true。

2 / 10

4.How do people usuallyfeel in their marriage life? A)They are much healthier. B)They feel no longer single. C)They are more satisfied. D)They suffer a lot less.

5.Which of the following about marriage is NOT mentioned in the passage? A)There will be more relationships outside marriage. B)Many people try to get married again after divorce. C)Marriage has long been partly an economical need. D)It is a fact that most people choose to get married.

答案与题解: 1.D 从第一段里可以了解到选项A与C都是预计将来会发生的,而不是如今的情况。B选项与第一段第二句“almost 50%of the marriages end in divorce”不符。第一段第二句里的“the rate of divorce in the United States has exploded”、“the evidence suggests it is goingto get worse”话语正好说明了D选项的情况。

2.C 第二段第四句、第五句说得很清楚,妇女们如今在外工作在经济上不再依赖她们的丈夫,因此觉得无需维持行将失败的婚姻。

3.A从第三段里可以了解到离婚率并没有下降而是上升了,因此B选项不对。而C选项与第三段里“In fact,more than 50%of first marriages survive”所说不符,该选项没有提到是第一次婚姻。同样,D选项在文中也没有说到,文中第三段的最后一句只是说统计数据具有欺骗性,而没有说数据失实。 4.C文中第四段第三句的后半句说得很清楚,结了婚的人比单身的人更满足。A,D选项提到的是实际情况而不是婚后人们的感觉,因此不对。文中并没有提到选项B所说的情况。 5.B A选项在第一段最后一句里提到了,C选项和D选项分别在第二段、第四段里提到了,而B选项却没有哪一段具体提到。 *第三十八篇

Excessive Demands on Young People

Being able to multitask is hailed by most people as a welcome skill,but not according to a recent study which claims that young people between the ages of eight and eighteen of the so-called Generation M1 are spending a considerable amount of their time in fruitless efforts as they multitask. It argues that, in fact, these young

3 / 10